This domain has recently been listed in the marketplace. Please click here to inquire.

spamcheckr.com

6 gaya hidup sihat

0
Gambar hiasan

Gambar hiasan

TUBUH sihat, cergas dan bertenaga pasti menjadi idaman semua orang termasuk golongan berusia. Kehidupan sihat tidak bererti membosankan atau terpaksa makan makanan yang hambar. Panduan ini mungkin dapat membantu anda mengamalkan gaya sihat tanpa rasa terkongkong dengan diet ketat.

1. Sayuran berwarna-warni
Selain salad dan tomato, sayur berdaun hijau tua atau berwarna cerah kaya vitamin dan antioksidan. Sayuran ini tinggi serat dan rendah kalori yang cukup untuk keperluan harian.

2. Pilih buah segar
Jika anda rasa mahu mengunyah sesuatu, pilihlah buah-buahan segar dan bukan makan ringan. Sayur dan buah mengandungi antioksidan tinggi, kaya serat serta rendah kalori. Bagi menambah cita rasa boleh makan besama dadih (yoghurt) rendah lemak.
Cara ini, anda mendapat bekalan kalsium dan protein yang membantu mengenyangkan perut lebih lama. Selain, boleh amalkan pengambilan buah-buahan kering yang boleh dicampur dalam bijirin dan kekacang atau bijirin sebagai bekal yang bergizi namun ringan.

3. Mengolah daging
Jika anda selalu membuat sandwich berinti kepingan daging, cuba gunakan protein berkualiti tinggi. Antaranya ikan panggang, dada ayam atau sosej sayuran. Pilihan ini bebas nitrat, rendah lemak jenuh dan baik untuk kesihatan jantung.

Anda perlu mendaftar untuk membaca keseluruhan kandungan portal ini. Login menggunakan kotak di sidebar. Tidak mendaftar? Klik di sini untuk mendaftar

Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

About Author

editorial

Leave A Reply