Friday, Feb 23, 2018
HomeBeritaLetupan di Bukit Bintang, seorang meninggal dunia

Letupan di Bukit Bintang, seorang meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Seorang mangsa insiden letupan bom di kawasan Bukit Bintang dilaporkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Advertisements

Sumber polis berkata, mangsa ialah pekerja joki kereta, Tiong Kwang Yie, yang cedera parah dalam kejadian terbabit.

Ketua Jabatan Kecemasan HKL, Datuk Dr Abu Hassan Asaari Abdullah berkata, senarai penuh mangsa insiden bom yang dihantar ke HKL masih belum dapat disahkan kerana beberapa maklumat masih belum diperoleh.

“Seorang mangsa yang kritikal sudah meninggal dunia, kita masih menguruskan maklumat mangsa-mangsa yang ada di sini. Kita akan memberikan maklumat susulan sebaik sahaja mendapat pengesahan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Seramai 14 orang cedera dalam insiden letupan bom di sebuah bangunan di kawasan Bukit Bintang, Kuala Lumpur kira-kira jam 4.00 pagi.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, ACP Khairi Ahrasa mengesahkan kejadian ketika dihubungi Astro AWANI.

Beberapa buah kenderaan di tempat kejadian, termasuk kenderaan mewah, turut mengalami kerosakan akibat letupan bom berkenaan.

Khairi berkata, dalam kejadian kira-kira 4.20 pagi itu, dua bom dilemparkan dari aras dua tempat letak kereta bangunan itu, lapor Bernama.

“Suspek dipercayai membalingkan bom dari tingkat atas bangunan. Satu daripada bom itu meletup di hadapan kelab malam. Satu lagi tidak meletup dan berada di bawah kereta Toyota Camry yang terletak berhadapan kelab malam itu,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mangsa kejadian berusia di antara 20 hingga 42 tahun, dua daripadanya wanita. Semua mangsa telah dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Setakat ini, 11 mangsa – enam lelaki dan lima wanita – yang sedang dirawat terdiri daripada empat warga China, satu Singapura, satu Thailand, manakala selebihnya adalah warga tempatan.

Terdahulu, tujuh daripada mereka – enam lelaki, satu wanita – telah dihantar ke hospital swasta Tung Shin sebelum dipindahkan ke HKL sekitar jam 6.30 pagi.

Pihak polis masih menyiasat motif kejadian. Kes disiasat di bawah Seksyen 4 Akta Senjata dan 307 Kanun Keseksaan.

Dalam pada itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata masih terlalu awal untuk mengaitkan kejadian letupan bom di Bukit Bintang dengan kegiatan pengganas.

Ahmad Zahid meminta masyarakat agar bertenang ekoran kejadian letupan bom yang meragut satu nyawa dan mencederakan 13 yang lain di Bukit Bintang awal pagi tadi.

Beliau berkata pihak polis sedang menyiasat insiden berkenaan dan akan memaklumkan perkembangan terkini.

“Mereka sedang siasat. Pihak polis akan mengeluarkan kenyataan,” katanya di perhimpunan bulanan Kementerian Dalam Negeri di sini hari ini.

Sementara itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar ketika ditemui di bangunan Parlimen berkata insiden itu mungkin berpunca daripada persaingan dalam perniagaan. Bagaimanapun, beliau tidak dapat memberikan apa-apa maklumat kerana penyiasatan polis masih berjalan.

“Memandangkan baru beberapa jam sejak kejadian berlaku, jadi belum dapat apa-apa maklumat mengenai apakah motif, apakah tujuan, siapakah yang melakukannya dan sama ada yang melakukannya adalah orang tempatan atau orang asing. Tidak semua maklumat boleh didedahkan sehingga maklumat yang pasti dan sahih didapati selepas penyiasatan,” katanya.

Namun, beliau memberi jaminan bahawa  pihak polis akan ambil tindakan dan orang yang terlibat tidak boleh terlepas daripada menerima hukuman.- Sumber: Astro AWANI

 

comments

FOLLOW US ON:
Anwar nafi liwat Moh
Yazid inspirasi kons

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja