Tuesday, Jul 17, 2018
HomeBerita‘Pesawat bergegar, topeng muka mula jatuh’, kata penumpang MH192

‘Pesawat bergegar, topeng muka mula jatuh’, kata penumpang MH192

PUTRAJAYA: “Kapal terbang itu bergegar ketika masih di atas landasan. Topeng muka dari bahagian atas mula jatuh,” demikian kata penumpang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH192, M Srivatsa, 48, seorang warga India dari Bangalore.

Advertisements

“Kami semua berasa amat cemas pada mulanya. Kemudian, juruterbang membuat pengumuman mengatakan terdapat masalah pada gear serta roda dan penerbangan akan berpatah balik ke Kuala Lumpur, bukan ke Bangalore,” katanya ketika ditemui di Hotel Everly di sini.

Srivatsa berkata, juruterbang meneruskan penerbangan itu dan cuba mendarat semula Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira 45 minit selepas itu, namun cubaan pertama itu gagal.

“Juruterbang kemudian membuat pengumuman yang pesawat perlu terbang semula untuk mengosongkan tangki minyak bagi memudahkan pendaratan dan pesawat kemudain berlegar-legar di udara selama empat jam sebelum mendarat,” katanya.

Srivatsa berkata, semua penumpang berada dalam keadaan tenang sepanjang penerbangan dan beliau turut memuji juruterbang serta anak kapal yang berkemahiran dan membantu penumpang.

Katanya, sebahagian penumpang ditempatkan di Hotel Everly di sini, buat sementara waktu dan mereka akan dijemput oleh pihak MAS pada jam 1 petang ini, sebelum berangkat menaiki penerbangan khas ke Bangalore pada jam 3 petang ini.

Sementara itu, Pritesh Jain, 32, juga dari Bangalore, berkata beliau hanya melihat bayangan kematian ketika pesawat itu gagal mendarat buat kali kedua.

“Semua penumpang berasa sangat takut dan juruterbang memberitahu, kami terpaksa melakukan pendaratan kecemasan selepas roda pendaratan tidak berfungsi semasa percubaan pendaratan pertama dan kedua.

“Bagaimanapun, kami berasa sangat lega selepas pendaratan kecemasan berjaya walaupun berlaku gegaran yang amat kuat ketika itu. Ia pengalaman yang amat menakutkan sepanjang hidup saya,” katanya.- Berita Harian

comments

7 Ketakutan Lelaki M
Shila Amzah terpalit

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja